Kezdőlap » WP Fejlesztés élesben

WP Fejlesztés élesben

A fejlesztés alatt álló  félkész, feltöltés alatt álló WordPress oldaladat  egy alkönyvtárban  hozod létre ,  a főoldalra pedig kiteszel egy egyszerű html üzenetet , illetve erre jó a Maintenance Mode nevű plugin is,  hogy még nem vagy kész – így nyugodtan dolgozhatsz a háttérben.

FRISSÍTÉS: Ezt a módszert használhatod arra is, ha a domainen már van egy weboldal, ami nem eshet ki, amíg az új, WordPress alapút szerkeszted. Tehát a domainen megy a régi oldal addig, amíg el nem készülsz a háttérben, és amikor kész vagy, akkor jöhet az alább leírt élesítés.

Vagyis hozz létre egy alkönyvtárt a tárhelyeden, mondjuk wordpress néven, oda telepítsd a WordPresst a szokásos módon, és ott dolgozz; ilyenkor a www.domainneved.hu/wordpress címen lesz az épülő oldal, és a www.domainneved.hu/wordpress/wp-admin oldalon tudsz belépni a Vezérlőpultba.

De mi a teendő, amikor végre a nagyvilág elé mersz lépni a műveddel? Csak nem kell elölről kezdeni mindent? Új, üres adatbázist létrehozni (esetleg kikönyörögni a tárhelyszolgáltatótól), újra mindent telepíteni, beállítani, az átírt sablonfájlokat átmásolni, az alkönyvtárbeli rendszerből a megírt oldalakat és bejegyzéseket exportálni, a végleges helyre importálni, mindent ellenőrizni?!

Valójában sokkal egyszerűbb a megoldás, és ott van a WordPress Vezérlőpultodon. Lépj csak be a Beállítások menüpontba, és rögtön ott, ahol vagy, azaz az Általános beállítások fülnél nézd meg a felső négy sort. Az első ugye az oldalad neve, a második a leírása – ezeket bármikor megváltoztathatod. A második kettőhöz viszont alapesetben ne nyúlj, mert káoszt okozhatsz: az első a WordPress cím (URL) – ide az kerül be a telepítéskor automatikusan, ahová felmásoltad a WordPress motor fájljait, azaz esetedben a www.domainneved.hu/wordpress cím, a második pedig a Honlap cím (URL), amely többnyire ugyanaz, mint a WordPress motor címe – de mellette ott van egy rövid magyarázó szöveg és egy link: Itt kell megadni a címet, ha a honlap elérési címe eltér a WordPress telepítési címétől.

Ha a linkre kattintasz, a WordPress hivatalos oldalára, a dokumentációhoz jutsz, mégpedig a “Giving WordPress Its Own Directory” (azaz “Adj a WordPressnek egy saját könyvtárat“) című részhez. A leírás elmagyarázza (angolul), mi a teendő, ha azt akarod, hogy a domained a WordPress oldaladra mutasson, de magukat a fájlokat nem szeretnéd a tárhelyed gyökérkönyvtárában elhelyezni, hogy ott ne legyen sok minden, hanem inkább egy alkönyvtárba tennéd.

A leírás a továbbiakban azt részletezi, hogy egy gyökérkönyvtárba telepített WordPresst hogyan tudsz áthelyezni egy alkönyvtárba károsodás és pluszmunka nélkül. Csakhogy ez fordítva is működik! Azaz innen megtudhatod, mi a teendő, ha azt akarod, hogy a domained mostantól az immáron elkészült és “élesíthető” WordPress oldaladra mutasson, de ebből a külvilág semmit ne vegyen észre.

Ezzel a szemmel nézve a szükséges lépések a következők:

1. Lépj be a Beállítások menüpontba.

2. Írd át a Honlap cím (URL) sort úgy, hogy a domained mögül kitörlöd a WordPress alkönyvtárának nevét.

(Ekkor tehát a WordPress cím (URL) sorban ez lesz: http://www.domained.hu/wordpress, a Honlap cím (URL) sorban pedig az, hogy http://www.domained.hu.)

3. Kattints a Változások mentése gombra a lap alján.

4. Menj fel FTP-vel a tárhelyedre és másold át (ne mozgasd át, hanem másold!) az index.php és a .htaccess nevű fájlokat a WordPress alkönyvtárából a tárhelyed gyökerébe. (A .htaccess nem látható, csak ha be van kapcsolva az FTP-programod rejtett fájlokat is mutató lehetősége; egyébként ha nem használsz “csinos” közvetlen linkeket, akkor lehet, hogy nincs is .htaccess fájlod.)

5. Nyisd meg az index.php fájlt a Jegyzettömbbel vagy a PSPad Editorral vagy más hasonló programmal (nehogy Worddel, mert az “belepiszkít” a kódba!), változtasd meg az alábbit, majd mentsd el a fájlt. Ezt a sort kell átírnod:

require(‘./wp-blog-header.php’);

Ehelyett írd ezt:

require(‘./wordpress/wp-blog-header.php’);

6. Menj vissza a Vezérlőpultba, módosítsd a Beállítások alatt a Közvetlen linkeket. A WordPress automatikusan kijavítja a .htaccess fájlodat, vagy ha esetleg nincs hozzá írási joga, akkor kiírja egy üzenetben, hogy mit kell tartalmaznia az új (a tárhelyed gyökerében lévő) .htaccess fájlnak. Ezt másold be a fájlba (a gyökérben lévőbe).

Ezek után ha beírod a domain-nevedet a böngésződbe, akkor a korábbi “feltöltés alatt” üzenet helyett már az elkészült WordPress oldalad fog megjelenni, és az összes közvetlen link is jó lesz, nem fog látszódni bennük, hogy minden a wordpress alkönyvtárban van. Egyetlen helyen kell ezt használnod mostantól: a Vezérlőpultod belépési címe továbbra is az lesz, hogy www.domainneved.hu/wordpress/wp-admin.

By |2018-07-09T17:58:40+00:002018/04/14 |