Kezdőlap » SATA AHCI és EMULÁLT IDE mód

SATA AHCI és EMULÁLT IDE mód

Az XP telepítőben nem volt  alapból AHCI driver, és emiatt nem látta a SATA HDD-t , ezért is maradt meg az IDE mód beállítása a biosokban napjainkig.
AHCI mód, és az (emulált) IDE mód közti különbség :

– Az AHCI és az IDE mód között a teljesítménybeli különbség kicsi.
– Az AHCI mód lehetővé teszi a SATA busz közvetlen szoftveres elérését, ezáltal támogatva olyan funkciókat, mint a hot-plug (üzem közben cserélhető) mód, illetve a NCQ-t. (native command queuing) .
Ez utóbbi multitask környzetben növelheti a gép / eszközök teljesítményét / reakcióidejét.
– Az AHCI mód Raid használata esetén nyújt mérhető teljesítménykülönbséget. AHCI (Advanced Host Controller Interface): az AHCI egy olyan illesztést jelent, mellyel a rendszermeghajtó- és operációsrendszer-szoftverek képesek a fejlett SATA-funkciók felismerésére és implementálására (pl: parancsok várakozási sorba rendezése (NCQ), az üzem közben cserélhető eszközök használata (Hot Swap), tápegységek felügyelete)

NCQ (Native Command Queuing): olyan speciális technológia, mely képessé teszi a merevlemezt, hogy elemezze a processzortól érkező utasításokat, s azokat olyan sorrendben hajtja végre, hogy a lehető legmagasabb legyen az adatátviteli sebesség és legkisebb a fejpozícionálási idő.

Hot Swap (forrócsere): a Hot Swap technológiát támogató merevlemez lehetővé teszi, hogy a gazdaállomás áramtalanítása és újraindítása nélkül lehessen azt kicserélni bármilyen adatvesztés nélkül.

Legacy IDE: a SATA-n keresztül emulált IDE-mód

A Windows Vista alapértelmezésben támogatja az AHCI módot, ezért minden gyártó általában a SATA vezérlőt az alaplapon AHCI módba kapcsolt állapotban hagyja, azaz így kerülnek ki a boltok polcaira. Vista telepítésénél ez a dolog nem is okoz különösebb gondot, hisz a Vista minden probléma nélkül felismeri az ilyen módban működő vezérlőt.

Sajnos az XP-vel más a helyzet. Az ő idejében ezek a technológiák ismeretlenek voltak, így természetesen nem is kerültek be az operációs rendszerbe. A telepítés során ilyenkor szalad bele az ember a fentebb említett hibaüzenetbe: a Windows nem talált merevlemezt a gépben. A megoldás végtelenül egyszerű. Indítsuk újra a gépet, és a BIOS-ban a SATA vezérlő működését kapcsoljuk át AHCI módról IDE módra, és kezdjük újra a telepítést. Ilyenkor a vezérlő legacy IDE módba vált át, az XP pedig sima IDE-s merevlemeznek érzékeli a HDD-t.

Természetesen ebben az esetben az NCQ-t és a Hot Swap funkciót nem használhatjuk .

A SATA-módot nem tanácsoljuk átállítani a BIOS-ban az operációs rendszer telepítése után, ha a SATA-meghajtó a rendszerindító meghajtó. Az üzemmódok közötti átkapcsolás “NTLDR” hibát, azonnali “kék halált”, majd újraindulást vagy egyéb rendszerindítási hibát okozhat.

Ha mégis AHCI módban telepítjük az XP-t akkor a telepítő lemezbe integrálni kell az chipset gyártónk SATA driverét .

SATA driver integrálása a telepítőbe nLite-tal :

A SATA drivereket az nLite nevű programmal be tudjuk integrálni a telepítő CD-be, ami akkor lehet hasznos, ha nincs flopimeghajtó a gépünkben. Ellenkező esetben a flopis megoldás gyorsabb, főleg, ha az alaplap gyártója gondolt ránk és mellékelte a megfelelő drivereket flopi, illetve CD adathordózón.

Másoljuk fel az XP CD tartalmát egy mappába, amelyet megmutatunk majd az nLite-nak is. A menüben válasszuk az integrálás (integrate) és bootolható ISO (bootable ISO) opciókat. Az Insert gombbal adjuk hozzá a letöltött „iaahci.inf” fájlt (single driver), majd jelöljük ki a chipsetünk típusát.Ha nem tudjuk, olvassunk utána az alaplap papírjai között – akár többet is bejelölve hagyhatunk -, végül írjuk ki közvetlenül CD-re az elkészült lemezt.

By |2017-04-27T14:38:36+00:002016/09/07 |