Kezdőlap » Mik azok a zsarolóvírusok és hogyan működnek ?

Mik azok a zsarolóvírusok és hogyan működnek ?

A zsarolóvírus (angolul ransomware) olyan kártékony szoftver, amely titkosítja a számítógépeden és mobil eszközeiden található fájlokat, és váltságdíjat követel ezek feloldásáért. A szoftver fizetési határidőt is szabhat, melynek lejárta után a feloldásért többet kell fizetned, különben adataidat végérvényesen elérhetetlenné teszik.

A kártevők új generációja a megnövekedett számú fertőzött e-mailekkel terjed, amelyek eszközeidre letöltik és telepítik a zsarolóvírusokat. A leggyakoribb fajtája, a Nemucod is e-mailen keresztül, a mellékletben csatolt tömörített állományokban terjed. A levelekben a támadók számlákra, hivatalos dokumentumokra hivatkozva próbálnak rávenni, hogy nyisd meg a mellékletet.

A védekezéshez mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy az értékes és pótolhatatlan adataidról egy elkülönített, és fizikailag állandóan nem csatlakoztatott meghajtóra rendszeresen készíts mentéseket, és próbáld is ki azokat.

Mivel a titkosítás feltörése technikailag nem oldható meg, így az adatmentés a titkosított adatokra vonatkozóan a legtöbb esetben sikertelen lesz. Ha a számítógépeden be volt állítva visszaállítási pont, többnyire visszanyerhető valamekkora adattartalom.

Ne feledd, ezek a kártékony szoftverek képesek ellehetetleníteni eszközeid használatát és több száz dollárra rúgó váltságdíjat követeltek az áldozatoktól a hozzáférés helyreállításáért.

Az esetleges váltságdíj kifizetését nem javasoljuk, mivel ezzel részint tovább bátorítod a folyamatot, másrészt, mivel bűnözőkkel üzletelsz, semmilyen garancia sincs arra, hogy egyáltalán kapsz valamilyen kódot, és hogy az működőképes lesz. A beszámolók jelentős részénél – kb. 80-90%-ban – a fizetés ellenére sem érkezik feloldó kulcs.

A kárelhárítás után a zsarolóvírus teljes eltávolítását mindenképpen bízd szakemberre.

Számítógéped biztonsága érdekében mindenképp azt tanácsoljuk, hogy használj valamilyen vírusvédelmi megoldást, például az ESET Smart Security, ESET NOD32 Antivirus szoftvert.

  ( forrás : eset )

By |2017-05-14T05:37:39+00:002016/11/14 |