Kezdőlap » Csatlakozás munkahelyi számítógéphez otthonról távoli asztali kapcsolattal

Csatlakozás munkahelyi számítógéphez otthonról távoli asztali kapcsolattal

A Windows 10 Home nem támogatja a bejövő távoli asztali kapcsolat mig a Windows 10 Pro, mind a bejövő és kimenő távoli asztali kapcsolat is támogatja .

Helyi hálózaton keresztüli távoli elérés  :

Annak érdekében, hogy a kapcsolat elérje a számítógépet, engedélyeznie kell a Távoli asztali kapcsolatokat a cél számítógépen.
Ehhez kövesse az alábbi lépéseket :
Vezérlőpult -> Rendszer és biztonság lehetőség -> Távoli fül -> Ellenőrizze a “Távsegítség kapcsolatok engedélyezése ehhez a számítógéphez”

Ezután válassza a Gépházat  majd a Rendszer > Energiagazdálkodásl ehetőséget, és ellenőrizze, hogy az Alvó állapot beállítás értéke a  ‘Soha’ legyen .

Ismernie kell a Windows 10 cél számítógépének IP-címét ( statikus IP-cím legyen beállítva ) vagy a  PC teljes nevét  .

– Futtasd az ipconfig   parancsot az ip cím kiírásához .

– A PC nevének megállapítása :    Gépház -> Rendszer -> Névjegy -> számítógép neve

Csatlakozás egy másik számítógéphez  hálózaton belül :

 • A Start menüben keresse meg a Távoli asztali kapcsolat lehetőséget
 • Az interfész megnyitásához kattintson az alkalmazás parancsikonjára
 • A megfelelő helyre írja be a célszámítógép IP-címét
 • Ha az adott IP-cím helyes, akkor a célszámítógép  felhasználónév-jelszó kombinációra van szükség
 • A megadott adatok megadása után megtekintheti a teljes körű távoli asztalt a képernyőn.

Jelszó beállítása a felhasználói fiókhoz :

Ha távoli asztali kapcsolatot szeretne létrehozni egy másik számítógéppel, a felhasználói fiókjának jelszóval kell rendelkeznie a távoli gépen .

 1. Kattintson a Start gombra, majd válassza a Vezérlőpult lehetőséget.
 2. Kattintson duplán a Felhasználói fiókok parancsikonra.
 3. Válassza A saját Windows-jelszó megváltoztatása hivatkozást a Felhasználói fiókok területen.
 4. Kattintson a Jelszó létrehozása a fiókhoz hivatkozásra, és kövesse a képernyőn megjelenő utasításokat.

A távoli asztali kapcsolatok átengedése a távoli gép Windows tűzfalán :

Ha nem sikerül kapcsolódni, lehetséges, hogy tűzfal blokkolja a távoli asztali kapcsolatokat. Az ezt szabályozó beállítás a következőképpen módosítható a Windows rendszerű számítógépeken. Ha más tűzfalat használ, ellenőrizze, hogy a távoli asztal portja (általában a 3389-es számú) meg van-e nyitva.

 1. A távoli számítógépen kattintson a Start menü Vezérlőpult elemére.
 2. Kattintson a Rendszer és biztonság hivatkozásra.
 3. Kattintson a Program átengedése a Windows tűzfalon hivatkozásra a Windows tűzfal területén.
 4. Kattintson a Beállítások módosítása elemre, majd jelölje be a Távoli asztal jelölőnégyzetet.
 5. A módosítások mentéséhez kattintson az OK gombra.
Eddigi ismeretek összefoglalva : 
Távoli asztali kapcsolattal bármely Windows rendszerű számítógéphez kapcsolódhat egy másik Windows rendszerű számítógépről, ha az ugyanahhoz a hálózathoz vagy az internethez csatlakozik. Otthonról használhatja például a munkahelyi számítógépe összes programját, fájljait és hálózati erőforrásait úgy, mintha a munkahelyi számítógép előtt ülne.
Akkor csatlakozhat egy távoli számítógéphez, ha az be van kapcsolva, rendelkezik hálózati kapcsolattal, a Távoli asztali kapcsolat engedélyezve van, hálózati hozzáféréssel rendelkezik a távoli számítógéphez (ez lehet az interneten keresztül is), és van engedélye a csatlakozásra. Csatlakozási engedéllyel a felhasználói listán szereplő felhasználók rendelkeznek. Mielőtt kapcsolódna, érdemes megtudnia az elérni kívánt számítógép nevét és meggyőződnie arról, hogy a számítógép tűzfala átengedi a távoli asztali kapcsolatokat.
Ha jelszó megadása nélkül lép be felhasználói fiókjába, a távoli számítógéphez való kapcsolódáshoz be kell állítania egy jelszót.

Most már csatlakozhatsz a gépedhez bármilyen RDP kliensel a default 3389-es porton. Természetesen, csak belső hálózaton. Ahhoz, hogy kívülről is elérjük a gépről az RDP portunkat, ki kell engednünk a hálózati eszközünkön és vagy fix ip-t, vagy DynDNS-t, vagy No-IP-t kell használnunk.

Interneten keresztüli távoli elérés :

Biztonsági beállítás

 • Az alapértelmezett 3389-es RDP portot célszerű megváltoztatni, ha  élesben használjuk .
  Most nyissuk meg a REGEDIT parancsal a regisztrációs adatbázisunkat és állítsuk át a default portot a számunkra megfelelőre  (pl. az 55333 portot fogom használni) .
  Navigáljunk a regedit -ben ide:
  HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TerminalServer\WinStations\RDP-Tcp\PortNumber   éa  az RDP portot írjuk át az újra .
 • Utána a tűzfal beállításoknál  a bejövő kapcsolatokra  hozzunk létre egy új szabályt , ami engedélyezi  55333 portot .
  Windows tűzfal -> Speciális beállítások -> Bejövő szabályok -> Új szabály  pl. newport -> Port -> 55333 -> Engedélyezés ->

Mit kell tenned a gyakorlatban, ha egy – a helyi hálózatodra csatlakoztatott – IP-alapú eszközt szeretnél elérhetővé tenni az Internetről .
Ebben az esetben az adott eszköznek “meg kell nyitni” a portját a routerükön azaz port „forwardolni kell” .

Port Forwarding 

Egy olyan gép elé kell ülnöd, ami a routeredre kapcsolódik (alapértelmezés szerint a router csak a helyi hálózatról enged be, a publikus hálózatról / Internetről nem). Írd be a böngésződ címsorába a routered helyi IP címét. Ha bejutottál a routered adminisztrációs felületére, akkor jön maga a port átirányítása .

Lépjünk be a router webes felületére majd ezt követően válasszuk ki a bal oldali menübe a “Forwarding” és azon belül a “Virtual Servers” opciót, majd kattintsunk az “Add New” gombra.

Port forwarding beállítás TP-link router esetében :

A “Service Port” és a “Internal Port” mindig a  Távoli PC  HTTP (webes) portja lesz. Az “IP Address” mezőbe pedig a Távoli PC  belső hálózati IP (statikus) címét írjuk be.

Egy példa, ha a Távoli PC  portja 55333 és ip címe: 192.168.1.158

 1. Service Port: 55333
 2. Internal Port: 55333
 3. IP Adress: pl.  192.168.0.15
 4. Protocol: All
 5. Status: Enabled

Utána  nézzük meg a rooterünk WAN IP-jét , ami megegyezik a rákötött gépek internetről látható IP címével .

ip cím lekérése

Tesztelhetjük  a távoli PC elérést  pl. az okos  telefonunkkal :

Telepítsük a Play Áruházból  a Microsoft RD Clienst  és állítsuk be a távoli gép ip és port címét ( pl. 89.111.24.72:55333 ) és adjuk meg a user nevet valamint a jelszavunkat a távoli PC -hez .

DDNS (DINAMIKUS DNS – DYNAMIC DNS)

A DDNS lényege, hogy egy számítógép hálózatunkon található eszköz (manapság ez jellemzően a routerünk vagy PC illetve IP kamera esetén maga a kamera, biztonsági kamera rendszer esetén pedig a videorögzítő) folyamatosan figyeli, hogy hálózatunk publikus IP címe megváltozott-e. Amikor az internetszolgáltatónk új IP-t oszt ki számunkra, akkor ez az eszközünk üzenetet küld a változásról az előre beállított DDNS szervernek – aminél korábban e célból regisztráltuk hálózatunkat –, így biztosítva, hogy az adott DDNS szerver mindig ismerje hálózatunk éppen aktuális publikus IP címét.

Ezután ha el szeretnénk érni hálózatunkat az Internetről, akkor a DDNS szervernél regisztrált fiókunkat kell megszólítanunk és ekkor a DDNS szerver a kérésünket automatikusan át fogja irányítani az általa ismert utolsó publikus IP címünkre.

https://my.noip.com/

pl. : myhost.ddns.net:55333   a terminálszerverrel már elérhető .

PC esetén DUCSetup kliens programot telepíteni kell a weboldalról , mivel ez a modul frissíti az ip cím változást .

Röviden összefoglalva  :

1.

2.

3.

4.

By |2018-07-01T08:03:02+00:002017/11/11 |